Koja je razlika između izvorske, mineralne i stolne vode?

Svatko od nas svakodnevno pije vodu i upoznat je s njenom važnosti za zdravlje. No znate li koja je razlika između izvorske, mineralne i stolne vode?
IZVORSKA VODA

Izvorska voda je  izvorno čista prirodna voda, a dobiva se iz podzemnih ležišta iz jednog ili više prirodnih ili bušenih izvora zaštićenih od svih vrsta onečišćenja. Sastav, temperatura i ostale značajke izvorske vode moraju biti stalne u okviru prirodnih promjena. Ne smiju se mijenjati u slučaju promjene izdašnosti izvora. Izvorske se vode, kao i prirodne mineralne, ne smiju dezinficirati, niti im se smije mijenjati kemijski sastav.

Osim za piće izvorska voda može se upotrebljavati za proizvodnju bezalkoholnih napitaka. Izvorskoj vodi može se dodavati ugljični dioksid što se na deklaraciji označava kao “gazirana izvorska voda”.

 

MINERALNA VODA

Prirodna mineralna voda izvire iz podzemnih ležišta zaštićenih od svakog onečišćenja, a dobiva se iz jednog ili više prirodnih ili bušenih izvora. Odlikuje se svojim organoleptičkim i fizikalno-kemijskim osobinama. Ima blagotvoran učinak na ljudski organizam jer sadrži mineralne tvari i elemente u tragovima koje čovjekov organizam ne proizvodi. Sastav, temperatura i ostale značajke prirodne mineralne vode moraju biti stalne, odnosno u okviru prirodnih promjena, a posebno u slučaju povećanja izdašnosti izvora.

Sastav svake prirodne mineralne vode specifičan je, a vezan je za geološku strukturu terena.

 

STOLNA VODA

Stolna voda je kemijskim i/ili mehaničkim pročišćena voda proizvedena od vode za piće s dodatkom jedne ili više dopuštenih tvari u svrhu poboljšanja organoleptičkih svojstava.
Dopušteno je vodi za piće, u svrhu proizvodnje stolne vode, dodavanje ovih tvari: natrijevog klorida, kalcijevog klorida, natrijevog karbonata, kalcijevog karbonata, natrijevog hidrogenkarbonata, magnezijevog karbonata, natrijevog sulfata, magnezijevog sulfata, natrijevog fluorida i ugljičnog dioksida. Sve dodane tvari moraju udovoljavati zahtjevima za uporabu u prehrambenoj industriji prema posebnim propisima.

 

Zapratite nas već danas na našim Facebook i LinkedIn stranicama!